top of page

זרעי קיץ

barakbenita

בין כל אירועי הקיץ הסוער הזה, התמזל מזלי לצאת לגיחה קצרה וללקט זרעי רוח ונושאי מדיטציה בגתאנום - המרכז האנתרוסופי העולמי, בדורנך, שוויץ.

קשה להעביר את החוויה של להתהלך במרחבים שבהם פעל איש אשכולות כמו רודולף שטיינר, שהידע והפרקטיקות שהביא ממשיכים להדהד ולהוות מקור השראה לרבים ואף עבורי גם כמאה שנים לאחר מותו.


בשנת 1916, בלב מלחמת העולם הראשונה, העביר ר. שטיינר הרצאה בשם "איך להתגבר על המצוקה הנפשית של זמננו" בה ציין את שלושת התחומים בהם האנושות צריכה להתמקד בכדי להציל את עצמה ואת העולם מכיוון של הרס ומצוקה מתמשכת לכיוון של התפתחות מבורכת, ואלו הן בקצרה:


1) פיתוח הבנה חברתית.

שטיינר זיהה את העובדה שאנשים פחות ופחות מבינים אחד את השני מבעבר, ושאנחנו פועלים כלפי האחר מתוך סימפטיה או אנטיפתיה שטחית ומיידית, כך שאנו נוטים להיות עם יד מהירה מדי על ההדק לשפוט את האחר, ואף לבטל קשרים משמעותיים במחי יד.

תחושת בדידות מתמשכת, כאב ומצוקה נפשית, עימותים, סכסוכים ומלחמות הם חלק מהתוצרים שנטייה זו גורמת (בשילוב שתי הנקודות הנוספות בהמשך).

הוא ציין שככל שהשנים יחלפו הדבר ילך ויחמיר וידרש לנו זמן רב יותר להתמסר ולהכיר אחד את השני, ולכן פיתוח יכולת הבנה חברתית וסובלנות היא פעילות שעל כל אחד מאיתנו ללמוד ולתרגל אקטיבית, כי היא דבר שלא יקרה מעצמו, אלא ידרוש מאיתנו מאמצים והשקעה פעילה ומודעת. (לידיעת משרד החינוך).


2) פיתוח חשיבה עצמאית.

אדם הוא אינסוף והוא ייחודיות. חשוב לנו כחברה שכל אחד ואחת יביאו את האינדיבידואליות החופשית שלו/ה לידי ביטוי ומימוש, בכדי שנוכל להתפתח, להיות מופרים ולהיתמך הדדית מהעושר הייחודי שכל אחד נושא בתוכו.

הדרך לשם היא בין השאר פיתוח יכולת חשיבה עצמאית, דבר שאנחנו, בלשון המעטה, לא מרבים לעשות.

בעולמנו המודרני מאתגר מאוד לפתח יכולת זו כשאנחנו חשופים בתכיפות ובעוצמה רבה לכל כך הרבה גירויים של תקשורת, רשתות חברתיות וגופי סמכות, שעושים את הכל בכדי לגנוב את הקשב והחשיבה העצמאית שלנו.

איבוד כיוון, חוסר אונים, שטיפות מוח, חשיבה ותקשורת מהירה ושטחית, דיסאינפורמציה, הפצת שקרים, קהלים גדולים שנסחפים כהד סתמי אחרי רעיון חלול ועוד... הם חלק מהתוצאות ומהסיבות שאנו צריכים מרכז פנימי שחושב עצמאית.

לאדם כיום יש פוטנציאל לחשיבה משמעותית הרבה יותר ממה שהוא מביא לידי ביטוי בפועל, וניתנת לו האפשרות לפגוש בכוחות עצמו אמיתות וידע רב, ולהביאן לעולם מפנימיותו ובדרכו הייחודית.

הבעיה היא שאנחנו מאוד רחוקים מזה, ובכך אנחנו מפספסים עולמות שלמים שאיננו מודעים אליהם, ומאבדים את הכיוון שלנו כבני אדם.

גם תחום זה דורש פיתוח אקטיבי והוא ניתן ללימוד ולתרגול.


3) לימוד ידע חי אודות האדם והעולם.

בדומה לפילוסופים ואנשי רוח לפניו, טען שטיינר כי בערות וחוסר ידיעה היא חשיכה ומכשול בפני התפתחות האדם.

אחרי הכל, איך אנשים יוכלו לפעול אם הם לא יודעים אלו כוחות יש להם? מה מניע אותם? מה הם באו לעשות? מה החוקים הפועלים בעולם? כיצד נכון להשתלב וליצור איתו? ועוד ועוד...

ולא מדובר כאן על ידע תיאורטי ומנותק, אלא על כזה שיודעים ומרגישים אותו מבפנים ומתנסים בנכונות שלו.

כל אחת מהנקודות הנ"ל הן עולם ומלואו, אך הן מהוות מראי כיוון להיכן עלינו להשקיע את מאמצינו בכדי להתפתח כבני אדם, ואפשר לראות עד כמה הן רלוונטיות עבור כולנו גם כיום.


היפה הוא ששטיינר לא הסתפק בהבאת ידע תאורטי בלבד, אלא גם נתן כלים ופרקטיקות לרוב להתפתחות (כגון מדיטציה), שכן לטענתו אנו לא נשיג דבר ואף נזיק, אם נשאר ברמה המופשטת וה'רוחניקית' בלבד. הפעילות צריכה להיות כאן, במעשי היומיום, בין האחד לשני, במימוש הדברים בעולם.

ואכן במהלך חייו הוא דאג להוריד את הידע למציאות בפועל, וכך אפשר לפגוש עד היום את השפעת התפיסה שלו על תחומים הרבים ומגוונים כגון חקלאות, חינוך, חברה, כלכלה, אומנות: ארכיטקטורה, תנועה, ציור, פיסול, תאטרון... פסיכותרפיה, רפואה ועוד ועוד.

לסיכום אפשר לומר שעלינו להשקיע מאמצים בכדי ללמוד ולהתאמן כיצד להיות אנושיים - אינדיבידואלים ביחד, ובתאום עם העולם.

הדרך היא ע"י פיתוח הבנה חברתית, פיתוח חשיבה עצמאית וידע אודות האדם והעולם.

וכן, יש לנו הרבה עבודה לעשות.

אך זה בהחלט אפשרי,

ויפה שעה אחת קודם.


או כפי שהילל הזקן היה אומר:

"אם אין אני לי, מי לי,

ואני כשלעצמי, מה אני,

ואם לא עכשיו, אימתי."

---

אחרי החגים יפתחו בחיפה 2 קבוצות מדיטציה ברוח מחקריו של שטיינר (אנתרופוסופיה), אחת למתקדמים (המתקיימת כבר שנה הרביעית) ואחת חדשה למתחילים - ללא כל רקע במדיטציה או אנתרופוסופיה.

המעוניינים להצטרף לאחת הקבוצות, מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון 052-7262563.

שיהיה המשך קיץ שקט ובשורות טובות.

 
 
 

Comentários


bottom of page